Cart 0 0

Kineticcube Tips & Share — Parenting

Teknik pikat minat anak untuk mewarna

Parenting

Teknik pikat minat anak untuk mewarna

Anak2 dah bosan mewarna?? Ini gula2 utk mereka..Mommies boleh tarik perhatian anak utk cuba teknik yang menggunakan teknologi realiti maya ni. Bukan stakat anak2 je suke, mommies pon sure kagum..hik Anak-anak seronok sebab lukisan diaorg color boleh hidup. Muat turun apps Quiver untuk smartphone. (Available for android & Apple Store)Gambar untuk warna boleh print kat website http://www.quivervision.com tak kisah nak warna pakai color pencil, crayon, marker pen atau watercolor Jom share kat parents yang ada anak2 kecil, mungkin bermanfaat untuk penuhi aktiviti anak-anak dihujung minggu.Diolah semula daripada:Facebook Zara Razali

Baca artikel penuh →


Gerai kanak-kanak

Parenting

Gerai kanak-kanak

Alangkah gembiranya anak-anak bila dapat main jual-jual kat rumah, siap ada gerai sendiri 😉 Tak perlu berbelanja besar untuk gembirakan anak-anak. Yang penting mereka happy dan akan ingat sampai mereka dewasa yang mommies & papa mereka pernah buatkan gerai kecil untuk mereka 😀Lebih bermakna jika mereka sama-sama membantu membina gerai kecil mereka ni. Jangan lupa sediakan wang kertas permainan untuk mereka ya, baru la lengkap bisnes mereka..hehe #ikeahack Hasil kreativiti: Puan Nani Idayu

Baca artikel penuh →


Idea menu sarapan pagi untuk anak

Parenting

Idea menu sarapan pagi untuk anak

Sarapan pagi sangat-sangat penting untuk anak-anak supaya mereka bertenaga memulakan hari mereka. Tak kiralah untuk dibawa bekal ke sekolah atau makan sebelum bertolak ke sekolah, jadikan sarapan pagi tabiat untuk mereka. Selain daripada rutin harian yang sihat ibu bapa juga tidak risau anak-anak terkena gastrik atau sakit perut semasa di sekolah yang mengganggu waktu pembelajaran mereka. Menu breakfast ni tak semestinya mahal atau susah disediakan. Yang ringkas pun sudah memadai. Ini menu yang ringkas dan mudah disediakan. Boleh prepare untuk sarapan pagi esok 😉 Sumber: @rosehayatie_ (instagram)

Baca artikel penuh →


Saya terlalu sibuk bekerja dan tiada masa untuk anak-anak

Parenting

Saya terlalu sibuk bekerja dan tiada masa untuk anak-anak

Hampir setiap hari saya terima FB inbox / email tentang--MACAM MANA NAK JADI IBU BAPA YANG BAIK UNTUK ANAK-ANAK, KALAU DAH HARI-HARI SIBUK BEKERJA? Pergi kerja, anak belum bangun. Balik kerja, anak dah tidur. Anak lebih rapat dengan bibik berbanding mak bapak sendiri, sampai anak pun dah terer cakap indon.  Itu antara keluhan yang saya terima almost EVERYDAY.  I totally understand that parents nowadays kedua2nya terpaksa keluar bekerja untuk menampung kos sara hidup yang semakin tinggi dan bebanan hutang yang terpaksa ditanggung. Plus, ada juga yang terpaksa buat 2-3 kerja to gain side income. Membanting tulang pagi petang malam untuk beri...

Baca artikel penuh →


Pujuk Anak-anak Dengan Berhemah

Parenting

Pujuk Anak-anak Dengan Berhemah

Kanak-kanak sering menagis, berkelahi, berebut mainan dan bermacam-macam lagilah, kita sebagai ibu bapa harus pandai untuk memujuk dan meleraikan permasalahan ini. Jom PP beriitahu Teknik Mudah Memujuk Anak    1— Jika anda melihat anak  menangis, janganlah buang masa untuk mendiamkannya. Cuba tarik perhatiannya dengan menunjuk burung atau awan yang ada di atas langit agar dia melihatnya, lalu dia akan terdiam. Ini kerana psikologi manusia apabila  menangis, adalah menunduk. 2— Jikalau ingin anak-anak anda  berhenti bermain, jangan berkata: “Dah-dah,  main tu, berhenti sekarang!”. Tetapi katakanlah kepada mereka: ‘lagi 5 minit lagi je ye”. Kemudian ingatkan mereka kembali:”haa lagi dua minit je ni”. dan akhir sekali katakan”Dah-dah,...

Baca artikel penuh →


Delivery Partners: