Cart 0 0

Kineticcube Tips & Share — Pendidikan

Panduan Permohonan Kemasukan Persekolahan Tahun 1

Pendidikan

Panduan Permohonan Kemasukan Persekolahan Tahun 1

Ambilan 2019/2020 (secara online) Dibuka mulai 1 Mac 2018 hingga 30 April 2018 Khas untuk anak-anak yang lahir antara:Sesi 2019: 2 Januari 2012 - 1 Januari 2013Sesi 2020: 2 Januari 2013 - 1 Januari 2014 Cara-cara pendaftaran secara online Langkah 1 Kenal pasti sekolah yang ingin dipohon (di Semenanjung sahaja) Kebiasaannya sekolah yang berhampiran dengan kawasan kediaman Langkah 2 Lawati laman web ini:https://public.moe.gov.my Isikan semua maklumat yang diperlukan Aplikasi pendaftaran ini hanya diaktifkan dalam tempoh terhad iaitu dari 1 Mac 2018 hingga 30 April 2018 Pastikan anda tidak terlepas tarikh ini! Langkah 3 Cetak pengesahan permohonan yang diberikan setelah anda...

Baca artikel penuh →


Tips persediaan kelengkapan sekolah untuk anak tahun satu

Pendidikan

Tips persediaan kelengkapan sekolah untuk anak tahun satu

Tips ni sebenarnya applicable untuk lower primary sampai budak-budak besar sikit dan pandai urus buku and barang-barang sekolah. Ikuti perkongsian oleh sis Nur Yursila Mat Rani.   1. Sediakan atau beli alat tulis yang lengkap. Ini kalau hilang stationery, nak mintak baru, Mummy charge lima kupang sorang. Tu dah diskaun dari bookshop sekolah ok. Organize everything in one place. Senang especially for the busy days ahead. This year, crayons and watercolors semua all prepared. Tak macam tahun lepas, tak tau apa Adam belajar apa masa Pendidikan Seni, tau tau time nak exam ada yang kena guna crayons, ada yang watercolors, ada yang kertas warna...

Baca artikel penuh →


[Video] Cara ajar kanak-kanak lipat baju sendiri

Pendidikan

[Video] Cara ajar kanak-kanak lipat baju sendiri

Sumber FB: Brigth Side

Baca artikel penuh →


Cara Mudah Ajar Anak Genggam Pensel Untuk Menulis

Pendidikan

Cara Mudah Ajar Anak Genggam Pensel Untuk Menulis

    Bukan senang untuk anak2 yg baru belajar menulis utk menggenggam pensel dengan betul. Ada kalanya boleh tercampak penselnya tu.Pada peringkat ni kita dah boleh mula kesan mereka ni kidal atau tidak. Sebolehnya latih mereka lebih menggunakan tangan kanan dahulu pada pringkat awal ini supaya mereka merasa lebih selesa dengan tangan kanan.Sebaliknya sekiranya mereka masih lebih selesa dengan tangan kiri, kita tidak perlu memaksa malah sediakan alatan yang lebih mesra-kidal untuk mereka.Apa pun, tonton video cara mudah buatkan kanak-kanak mudah genggam pensel dan menulis :) Sumber: The Sun Video

Baca artikel penuh →


Mari Mengaji Bersama-sama Upin & Ipin

Pendidikan

Mari Mengaji Bersama-sama Upin & Ipin

Di sini ada beberapa video yg boleh menarik minat anak2 kcil utk mengaji. Beberapa surah lazim spt di bwh: Surah Al-FatihahSurah An-NasSurah Al-IkhlasSurah Al-FalaqSurah Al-KafirunSHARE post ni di media sosial utk rujukan semula video2 ni Moga bermanfaat.Sumber: Irma Wahyu Novitasari    Surah Al-Fatihah Surah Al-Ikhlas  Surah Al-Falaq  Surah An-Nas Surah Al-Kafirun  

Baca artikel penuh →



🌀 Lihat koleksi kami di online store



Delivery Partners: